"Een kijkje achter de schermen van een orthodox joods gezin".

dinsdag 24 april 2018 19:30

"Een kijkje achter de schermen van een orthodox joods gezin".
Onder deze titel wordt dinsdagavond 24 april om 19.30 uur in de Menorah in Drachten een lezing gehouden door mevrouw Channa Stiefel.

In onze protestantse wijkgemeente Menorah proberen we meer aandacht te geven aan het Jodendom en de Tenach. We houden o.a. leerhuizen. Vrijdag 20 oktober jl. was Tamar Benimah onze gast. Zij leidde een Open Synagoge Dienst.
Vanuit het leerhuis is de behoefte uitgesproken om meer inhoudelijke kennis van het Jodendom te krijgen. Jodendom als religie en als leefwijze. O.a. leeft de vraag: “wat  betekent Joods-zijn en hoe werkt dat uit in het dagelijks leven?”. Dat kun je alleen maar te weten komen als iemand je daarover vertelt van uit zijn of haar dagelijkse praktijk. Over de synagoge en haar diensten, de feestdagen, studie en gebed, praktisch handelen.
In geen ander geloof staat het gezin zo centraal als in het Joodse. Niet in de synagoge maar juist thuis worden belangrijke rituelen uitgevoerd. Daar wordt de Sabbat gevierd. Daar wordt aan de kinderen geleerd wat het betekent om Joods te zijn.
Het is de vrouw die in het Joodse huisgezin een bepalende rol speelt. In het Ivriet wordt ze dan ook de “akered habait” genoemd “de belangrijkste van het huis”. Zij zorgt voor de doorgaande Joodse opvoeding, zij zorgt voor de sfeer, zij zorgt er voor dat het Joodse leven doorgaat. We willen dan ook haar aan het woord laten komen.

Mevrouw Channa Stiefel wil ons daarover vertellen. Haar lezing heeft dan ook de toepasselijke titel: "Een kijkje achter de schermen van een orthodox Joods gezin". Met als treffende ondertitel “Hoe brengen we onze tradities over op de jeugd zodat ook zij dit weer zullen doorgeven.”
Channa Stiefel komt uit Almere. Ze is moeder van 9 opgroeiende kinderen in verschillende leeftijdsgroepen van 4 tot 20 jaar, orthodox Joods (Chabbad) en lerares aan het Cheider, een Joodse school in Amsterdam voor voortgezet onderwijs.

In onze huidige, seculiere samenleving is het leven met en het doorgeven van de (geloofs)traditie geen vanzelfsprekendheid meer. Ook in onze kerken is het een zoektocht hoe hieraan inhoud te geven. Mensen blijven behoefte hebben aan rituelen bij belangrijke momenten in het leven. Daarbij stellen zij zich vragen rondom hun identiteit en herkomst.

De vraag is: hoe kunnen we op onze zoektocht inhoud geven aan geloofsopvoeding, het doorgeven van tradities en rituelen en daarbij open blijven staan voor een kritische beschouwing? Moeten we, en zo ja, hoe kunnen we wellicht door vernieuwing inhoud en betekenis geven aan de tradities in ons leven? Of, kunnen we teruggrijpen op verloren gegane tradities?
Voor ons, niet Joden, is de toegevoegde waarde van deze avond denk ik ook: hoe doet de Joodse gemeenschap dit, hoe doet mevrouw Stiefel dit. En wat kunnen wij, staande in onze tradities, daarvan leren.
Daarom zou ik ook in het bijzonder ouders met opgroeiende kinderen willen uitnodigen te komen.

Datum:             dinsdag 24 april 2018
Locatie:            Menorah-kerk, Dwarswijk 350, 9202 CA Drachten
Aanvang:          19.30 uur
Toegang:          gratis, collecte bij de deur