Vervolging
Wanneer wij horen dat 65 christenen met Pasen in Pakistan zijn gedood om hun christenzijn, denken we aan vervolging door andersdenkenden in een ver land.

Wanneer wij horen van 50 doden in een bar voor homo’s, lesbiennes en transgenders in Amerika die zijn gedood om hun geaardheid, denken we, dat is Amerika met zijn vrije verkoop van wapens.
Wanneer 130 willekeurige mensen in Parijs worden doodgeschoten bij aanslagen, denken we, de extremistische Islam komt wel dichterbij.
Wanneer onder de 34 doden, twee Nederlanders zijn bij de IS-aanslagen in België, denken we, het komt echt dicht bij en zijn wij nog wel veilig in Nederland.
Wanneer de Britse parlementariër Jo Cox wordt vermoord om de mening die zij uitdraagt over ‘Engeland met of zonder Europa’ vragen wij ons hoe het mogelijk is dat in een westers land iemand om zijn mening of overtuiging wordt vermoord.
Wanneer slachtoffers een gezicht krijgen, treuren we samen en hebben verdriet om de levens die zinloos verloren zijn gegaan.
Wanneer daders een gezicht krijgen, kunnen we het gesprek met hen aangaan om te begrijpen waarom aanslagen worden gepleegd.

In de kerk geven we elkaar de hand en wensen elkaar de vrede van Christus toe. Durven we ook buiten de kerkmuren mensen, slachtoffers en daders, de hand te geven en elkaar de vrede van Christus toe te wensen? Alle mensen zijn dragers van de vonk van de Geest van God die mensen verbindt. Zijn liefde verbindt mensen.
Chris de Haan

Ga naar boven